Można zrobić dwie wersje tego ciasta. Pierwsza z nich na upieczonym przez nas, kakaowym biszkopcie. A druga- bez pieczenia, z kupnymi biszkoptami. Obie smakują równie dobrze, zależy po prostu, czy chce nam się piec :)
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki mąki
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 1 łyżeczka mąki do obsypania blachy
Blachę nacieramy tłuszczem i obsypujemy równomiernie mąka (wystarczy na wysokość 2cm). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy razem. Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek, wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypując po łyżce składników suchych, mieszamy je z jajkami szpatułką, starając się robić to jak najdelikatniej. Ostatnim krokiem jest dolanie oleju do naszej masy i wymieszanie szpatułką. Biszkopt pieczemy przez ok 15-25 minut, oczywiście w zależności od piekarnika (u mnie zazwyczaj trwa to 12 minut), do tzw "suchego patyczka".
Pozostałe składniki:
- 2 budynie waniliowe
- 0,5 l mleka
- duże opakowanie herbatników (ok 30 sztuk)
- gotowa masa krówkowa w puszce* (wyjęta z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Odradzam firmę Bakalland, gdyż już kilka razy trafiłam na skrystalizowany w niej cukier)
- 0,5 l śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- paczka biszkoptów**
** jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez pieczenia
Wykonanie:
Oba budynie gotujemy na 0,5 l mleka (aby był gęsty) i pozostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie ciasta polega na ułożeniu poszczególnych warstw:
I warstwa: biszkopty [nasączamy je (np. ciepłą wodą z odrobiną cukru)]
II warstwa: budyń
III warstwa: herbatniki
IV warstwa: masa krówkowa (najlepiej rozprowadzić ją szpatułką)
V warstwa: herbatniki
VI warstwa: ubita śmietanka*
*śmietankę ubijamy na sztywno (ok 5 minut na najwyższych obrotach miksera), dodając do niej cukier puder. Na koniec ubijania, wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę (rozpuszczamy ją 1/3 szklanki gorącej wody, jednak przed wlaniem do śmietanki, powinna ona ostygnąć).
Wierzch można posypać: kokosem, kakao, startą czekoladą, migdałami :)
Przed podaniem, ciasto należy schłodzić min. 2 godziny w lodówce.
Ciasto jest naprawdę banalnie proste i pomimo moje rozpisania- jest szybkie w wykonaniu.
Wersja z biszkoptem kakaowym:
Wersja z biszkoptami kupnymi:
Polecam wszystkim:)
Pracy trochę jest, ale efekt niezły:)
OdpowiedzUsuńNie jest aż tak dużo tej pracy ;)
Usuń