26 marca 2013

Słodkie ciasto TOFFI.

Ostatnio coraz więcej osób je przyrządza. Dla mnie od kilku lat, to ciasto to faworyt! Świetne na każdą okazję, czy urodziny, imieniny, święta, czy jak koleżanka na kawę wpadnie- idealne do kawki, herbaty.

Można zrobić dwie wersje tego ciasta. Pierwsza z nich na upieczonym przez nas, kakaowym biszkopcie. A druga- bez pieczenia, z kupnymi biszkoptami. Obie smakują równie dobrze, zależy po prostu, czy chce nam się piec :)

Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1 łyżeczka mąki do obsypania blachy
Wykonanie:
Blachę nacieramy tłuszczem i obsypujemy równomiernie mąka (wystarczy na wysokość 2cm). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy razem. Białka ubijamy na sztywno i nadal ubijając dodajemy po łyżce cukru. Do ubitych białek, wciąż miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypując po łyżce składników suchych, mieszamy je z jajkami szpatułką, starając się robić to jak najdelikatniej. Ostatnim krokiem jest dolanie oleju do naszej masy i wymieszanie szpatułką. Biszkopt pieczemy przez ok 15-25 minut, oczywiście w zależności od piekarnika (u mnie zazwyczaj trwa to 12 minut), do tzw "suchego patyczka".


Pozostałe składniki:
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 l mleka
  • duże opakowanie herbatników (ok 30 sztuk)
  • gotowa masa krówkowa w puszce* (wyjęta z lodówki na kilka godzin przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta. Odradzam firmę Bakalland, gdyż już kilka razy trafiłam na skrystalizowany w niej cukier)
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • paczka biszkoptów**
* masę możemy przyrządzić według przepisu na opakowaniu- czyli rozetrzeć ją z masłem, ale równie dobra jest (i mniej tłusta), bezpośrednio z puszki
** jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez pieczenia

Wykonanie:

Oba budynie gotujemy na 0,5 l mleka (aby był gęsty) i pozostawiamy do ostygnięcia. Wykonanie ciasta polega na ułożeniu poszczególnych warstw:
I warstwa: biszkopty [nasączamy je (np. ciepłą wodą z odrobiną cukru)]
II warstwa: budyń
III warstwa: herbatniki
IV warstwa: masa krówkowa (najlepiej rozprowadzić ją szpatułką)
V warstwa: herbatniki
VI warstwa: ubita śmietanka*

*śmietankę ubijamy na sztywno (ok 5 minut na najwyższych obrotach miksera), dodając do niej cukier puder. Na koniec ubijania, wlewamy do niej rozpuszczoną żelatynę (rozpuszczamy ją 1/3 szklanki gorącej wody, jednak przed wlaniem do śmietanki, powinna ona ostygnąć).
Wierzch można posypać: kokosem, kakao, startą czekoladą, migdałami :)
Przed podaniem, ciasto należy schłodzić min. 2 godziny w lodówce.

Ciasto jest naprawdę banalnie proste i pomimo moje rozpisania- jest szybkie w wykonaniu.

Wersja z biszkoptem kakaowym:
 Wersja z biszkoptami kupnymi:
Polecam wszystkim:)


2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)