Parę dni temu znalazłam przepis na przepyszne ciasto bananowe, z dodatkiem kakao (źródło), ja nieco przepis uprościłam- zrobiłam bez polewy i dałam mniej cukru. Uważam, że banany są już tak słodkie, że niepotrzebnie jest przeciążać się węglowodanami, kiedy zupełnie nie ma takiej potrzeby :)
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 100g cukru
- 2 łyżki kakao
- 175g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz i odrobina mąki do blachy/ papier do pieczenia
W misce zagnieść dokładnie banany, dodać "mokre" składniki: jajka, olej, mleko. Miksując* dodawać cukier. Następnie przesiać przez sitko, suche składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę i wszystko wymieszać łyżką. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 140C (termoobieg) lub 160C (bez termoobiegu) przez ok 1h15min, aż uzyskamy efekt "suchego patyczka"
*Można zmiksować na gładką masę ręcznym malakserem, ja jednak użyłam zwykłego miksera, gdyż zależało mi na wyczuwalnych drobnych kawałkach banana w cieście.
Ciasto jest przepyszne, mięciutkie i nie wysycha dzięki obecności bananów. Życzę smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)