22 czerwca 2013

Ciasto bananowo- kakaowe.

Znów powraca temat bananów. U nas w domu banany zawsze są, bo Zuzia prawie codziennie zjada je ze smakiem. Bywa jednak i tak, że banany szybko ciemnieją, kiedy jest gorąco, więc dobrze jest wykorzystać je do ciast. 
Parę dni temu znalazłam przepis na przepyszne ciasto bananowe, z dodatkiem kakao (źródło), ja nieco przepis uprościłam- zrobiłam bez polewy i dałam mniej cukru. Uważam, że banany są już tak słodkie, że niepotrzebnie jest przeciążać się węglowodanami, kiedy zupełnie nie ma takiej potrzeby :)



Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 100g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 175g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • tłuszcz i odrobina mąki do blachy/ papier do pieczenia
Wykonanie:
W misce zagnieść dokładnie banany, dodać "mokre" składniki: jajka, olej, mleko. Miksując* dodawać cukier. Następnie przesiać przez sitko, suche składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę i wszystko wymieszać łyżką. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 140C (termoobieg) lub 160C (bez termoobiegu) przez ok 1h15min, aż uzyskamy efekt "suchego patyczka"

*Można zmiksować na gładką masę ręcznym malakserem, ja jednak użyłam zwykłego miksera, gdyż zależało mi na wyczuwalnych drobnych kawałkach banana w cieście.




Ciasto jest przepyszne, mięciutkie i nie wysycha dzięki obecności bananów. Życzę smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)