Wiórki kokosowe przewijają się w mojej kuchni dość często. Dziś postanowiłam zrobić "wkładkę" kokosową, którą można włożyć pomiędzy warstwy tortu, aby wzbogacić jego smak. Ja jednak wykorzystałam ją do zrobienia kokosowej kanapki z bitą śmietaną i czekoladą.
Składniki na wkładkę kokosową:
- 6 białek
- 0,5 szklanki cukru
- 150g wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, po czym po łyżce dodawać cukier, nadal ubijając. Kiedy masa z białek będzie połączona z cukrem, odkładamy mikser i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy szpatułką, tak, żeby masa nie opadła i wlewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. "Wkładkę" wyciągamy z formy dopiero po wystudzeniu.
Dodatkowe składniki do kanapki kokosowej:
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 3/4 tabliczki czekolady deserowej
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Wkładkę kokosową kroimy wzdłuż na dwa płaty i przekładamy połową szklanki, ubitej na sztywno śmietanki 30% (pod koniec ubijania dodajemy cukier puder). Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.* Kanapkę schładzamy w lodówce. Przy krojeniu twarda polewa czekoladowa może naruszać konstrukcję kanapki (niestety).
* Porada*
Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej
Kostki czekolady wrzucamy do metalowej miski, którą umieszczamy na rondlu z wodą (poziom wody nie może być za wysoki, przede wszystkim tak, żeby miska nie dotykała płynu). Palnik pod rondlem ustawiamy na średnią moc i uważamy (w przypadku kuchenek gazowych), żeby płomień nie ogrzewał bezpośrednio metalowej miski. Staramy się nie mieszać czekolady. Ja trzymałam czekoladę przez ok 10 minut na takiej kąpieli wodnej po czym tylko jednokrotnie ją przemieszałam. Przy mieszaniu dodajemy 1/4 szklanki śmietanki. Polewa czekoladowa gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)