Składniki:
- 300 g fileta z łososia bez skóry (ja podzieliłam na 3 kawałki)
- 1 szklanka śmietanki 30% *
- obfita gałązka świeżego koperku
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- sól morska do smaku
*Jeśli lubicie gęste sosy, to sugeruję dać więcej śmietanki i ją zredukować wedle upodobań.
Wykonanie:
Łososia (nieosolonego) przygotowujemy w parowarze, trwa to ok 10-13 minut. Po ugotowaniu, łososia doprawiamy solą morską i skrapiamy sokiem z cytryny (ilość wedle uznania). W między czasie w rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym dodajemy posiekany drobno koperek oraz sok z połowy cytryny i cukier (sugerują kontrolować smak, ponieważ, jedni lubią bardziej kwaśne/słodkie inni mniej). Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy solą morską do smaku. Łososia polewamy w miarę obficie sosem. Ja podałam z słodką surówką z marchewki (plus ryż/ziemniaki).
A Wy jakie ryby najbardziej lubicie? A może wcale nie lubicie...
Fajna, zdrowa propozycja:)
OdpowiedzUsuńŁosoś na parze. coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów, może znajdziesz coś dla siebie ;)
OdpowiedzUsuń