21 kwietnia 2013

Łosoś przygotowany na parze z sosem koperkowym.

Do łososia długo się przekonywałam. Ogólna opinia jest raczej pozytywna, odnośnie smaku tej ryby, ja jednak przez długi okres czasu, nie mogłam powiedzieć, że mi smakuje. Próbowałam różnych wariantów, ale dopiero dodanie sosu śmietanowo-koperkowego, sprawiło, że rybka mi posmakowała, a i mąż z córeczką, chętnie się zajadają. Dlatego też, chciałabym się podzielić z Wami przepisem, bo może i Wam posmakuje taka opcja ;)



Składniki:
  • 300 g fileta z łososia bez skóry (ja podzieliłam na 3 kawałki)
  • 1 szklanka śmietanki 30% *
  • obfita gałązka świeżego koperku
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska do smaku

*Jeśli lubicie gęste sosy, to sugeruję dać więcej śmietanki i ją zredukować wedle upodobań.


Wykonanie:

Łososia (nieosolonego) przygotowujemy w parowarze, trwa to ok 10-13 minut. Po ugotowaniu, łososia doprawiamy solą morską i skrapiamy sokiem z cytryny (ilość wedle uznania). W między czasie w rondelku doprowadzamy śmietankę do wrzenia, po czym dodajemy posiekany drobno koperek oraz sok z połowy cytryny i cukier (sugerują kontrolować smak, ponieważ, jedni lubią bardziej kwaśne/słodkie inni mniej). Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiamy solą morską do smaku. Łososia polewamy w miarę obficie sosem. Ja podałam z słodką surówką z marchewki (plus ryż/ziemniaki).





A Wy jakie ryby najbardziej lubicie? A może wcale nie lubicie...

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)