16 kwietnia 2013

Racuchy truskawkowe.

Dziś przyszedł czas na kolejne racuchy ;) Jako, że ostatnio ugotowałam kompot z truskawek, a nie miałam co zrobić z owocami, nie chcąc ich wyrzucać- zrobiłam racuszki. Zuzia była oczywiście zachwycona, ja również, bo obiad prosty i szybki!


Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 1 duże jajko
  • ok 280g truskawek z kompotu
  • olej do smażenia
Wykonanie:
 W misce mieszamy (bądź ubijamy mikserem) wszystkie składniki, poza truskawkami. Kiedy już ciasto będzie jednolite, dodajemy rozgniecione owoce i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania jasnozłocistego koloru.
W przypadku, gdy smażymy na patelni teflonowej, do naleśników, wystarczy odrobina tłuszczu.


Racuszkowym potworkom oraz wszystkim innym życzę smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)