Składniki:
- 280g mąki pszennej
- 55g ciemnego kakao
- 100g cukru pudru
- 100g miękkiego masła
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (ja zrobiłam to za pomocą miksera). Wciąż ucierając dodać jajko oraz sól. Przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia stopniowo dodawać do utartego masła. Kiedy masa będzie już za gęsta dla miksera, wyrobić ciasto rękami, a następnie uformować z niego "wałeczek" i odłożyć w folii do lodówki, na minimum 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm i wykrawać z niego ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 12 minut.
Ciasteczka możemy przechowywać przez kilka dni w szczelnie zamkniętej puszcze, czy pudełku do żywności (o ile nie zostaną zjedzone w przeciągu kilku godzin :D)
Smacznego! :)
A tutaj jasna wersja ciasteczek, ale równie pyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)