05 kwietnia 2013

Bananowe racuchy.

Kto z nas nie zna racuchów z jabłkami? :) Chyba każdy kojarzy ten smak z dzieciństwa! Ja dziś postanowiłam zamiast jabłka, do ciasta dodać banany- wyszło przepysznie :) Moja Zuzianka była zachwycona i zajadała ze smakiem. Przepis prościutki i szybki.



Składniki:
  • 2-3 dojrzałe banany (dokładnie rozgniecione)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • cukier wanilinowy
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia
Wykonanie:
W misce mieszamy (bądź ubijamy mikserem) wszystkie składniki, poza bananami. Kiedy już ciasto będzie jednolite, dodajemy zmiażdżone banany i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania jasnozłocistego koloru. Jak ktoś lubi można polać sosem truskawkowym, waniliowym, czy posypać cukrem pudrem, choć ja uważam, że racuszki są tak słodkie, że nie ma takiej potrzeby.



Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)