Składniki:
- 450g mąki
- 40g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do mąki wrzucamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Czekamy, aż drożdże zaczną działać (napęcznieją), po czym dolewamy letnią wodę, sól, kurkumę (ładnie zabarwia ciasto i nadaje mu przyjemny aromat). Zagniatamy ciasto, w między czasie dodając oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy przez ok 15 minut, aż będzie ładnie odchodziło od ręki i będzie sprężyste.
Tak wyrobione ciasto, pozostawiamy w misce, oprószone mąką i przykryte ściereczką na ok 1 godzinę, w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wałkujemy, nadajemy mu odpowiedni kształt, po czym układamy na blaszce wyłożonej papierem i pozostawiamy jeszcze na jakieś 15 minut, zanim ułożymy na nim składniki.
Pizzę pieczemy w 220stopniach przez ok 12-15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Na mojej pizzy znalazły się: sos na bazie ketchupu, mozzarella, świeże liście szpinaku, salami, kukurydza, pieczarki, papryka konserwowa, oliwki zielone, wszystko posypałam odrobiną oregano.
Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)