22 czerwca 2013

Polędwiczki przygotowane na parze, z posypką.

Po miesięcznej przerwie, czas powrócić. Niestety ze względu na mój baaaaardzo ograniczony dostęp do komputera, nie będę w stanie dodawać postów każdego dnia. Ale postaram się w miarę regularnie coś tu wrzucić :) 
Dziś smaczny, bardzo prosty i szybki przepis na polędwiczki z posypką.



Składniki:
  • 2 wieprzowe polędwiczki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 kromki chleba (pszenny, żytni, mieszany- jakikolwiek mamy)
  • 2-3 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Polędwiczki przemyć, oddzielić tłuszcz, pokroić na 1,5 cm plastry i delikatnie, dłonią rozgnieść (w żadnym wypadku do polędwiczki nie używamy tłuczka, gdyż mięso jest zbyt delikatne). Tak przygotowane, przyrządzamy na parze (ok 10 minut). W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy, przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokruszony miąższ chleba i podsmażamy, aż zrobi się lekko chrupki. Kiedy polędwiczki już dojdą, wyjmujemy je, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy każdy kawałek odrobiną musztardy, a wierzch posypujemy, podsmażonym chlebem z cebulą i czosnkiem. Gotowe :)






Ja polędwiczki podałam z młodymi ziemniaczkami z masłem oraz surówką z białej kapusty z marchewką. W wersji dla dzieci, zamiast musztardy możemy dać odrobinę masła, które "zlepi" mięso z posypką ;)
Smacznego! :)

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)