21 maja 2013

Kakaowo-śmietankowo-bananowa "kretówka"

Zapewne wiele z nas zna, dostępną w proszku wersję ciasta "kopiec kreta". Jako, że miałam wszystkie składniki w domu, stwierdziłam, że mogłabym spróbować zrobić coś podobnego. Moja interpretacja kretówki:



Składniki:
  • biszkopt kakaowy (klik)
  • 3 duże banany
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 kostek deserowej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej wody)
Wykonanie:
Biszkopt wydrążamy łyżeczką, pozostawiając ok 1 cm od brzegu (jak na zdjęciu). 
Dno wykładamy bananami, przekrojonymi wzdłuż. 
Śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie rozpuszczoną żelatynę. 
Czekoladę drobno siekamy lub ucieramy na tarce, na grubym oczku i dodajemy do ubitej śmietanki. Tak przygotowaną masę nakładamy na banany, tworząc kształt "kopca". 
Wierzch "obklejamy" pokruszonymi kawałkami, wydrążonego biszkoptu. 
Ciasto dobrze jest schłodzić przez min. 2 godziny w lodówce. 





Moja kretówka ma nieco braków po bokach, bo z Zuzią zdążyłyśmy podjeść trochę biszkoptu ;) Muszę przyznać, że całkiem nieźle wyszło, jestem zadowolona. Polecam jeszcze brzegi biszkoptu nasączyć czarną herbatą. Co prawda w oryginalnej wersji, masa śmietankowa ma aromat bananowy- możemy dodać aromat, choć ja uważam, że nie jest to konieczne :)
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja tam nie mam faworytów, lubię praktycznie wszystkie :D

      Usuń
  2. Świetnie wygląda:) Na pewno smakowiete. Muszę przyznać , że zaciekawił mnie Twój blog. Oprócz mojej pasji makijażowej lubię się także spełniać w kuchni, kombinować, zestawiać ze sobą różne smaki. Dodałam Cię do obserwowanych, bo widzę, że będę mogła czerpać stąd inspirację do nowych potraw:D Podoba mi się, że choć potrawy tu są niezbyt wymyślne, to te właśnie proste mają w sobie "coś" zmienionego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)