07 maja 2013

Surówka z roszponki.

Roszponka delikatna i krucha, świetnie nadaje się jako postawa sałatki, surówki do obiadu. Ja proponuję dodatek do obiadu- bardzo łatwą surówkę z roszponki z sosem na bazie oliwy i sosu sojowego.



Składniki:
  • 2 garści roszponki
  • pół świeżego ogórka
  • kawałek czerwonej cebuli
Składniki na sos:
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 nieduży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Wykonanie:
Ogórek kroimy w plasterki, a te następnie na połówki. Cebulę kroimy w piórka, po czym rozdzielamy poszczególne paseczki. Łączymy ze sobą warzywa.

Przygotowanie sosu: oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym, cytryną i czosnkiem. BARDZO dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli sos przygotujemy za wcześnie, to przed polaniem warzyw, trzeba będzie go wymieszać ponownie, bo oliwa lubi się oddzielać od reszty.

Monka- specjalnie dla Ciebie, tak wygląda roszponka ;)


Smacznej, zdrowej roszponki ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)