07 maja 2013

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem.

Szpinak tu, szpinak tam- co chwilę się pojawia w moim menu, ale co zrobić, skoro wszyscy domownicy go lubią :) Dziś propozycja w dwóch wersjach, dla dzieci i nie dla dzieci (ze względu na dodatek sera pleśniowego).




Składniki (na 2 naleśniki):
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • ewentualnie zioła, papryka słodka
  • olej do smażenia

  • 250g świeżego szpinaku
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 40g sera brie, a w wersji dla dzieci: ser żółty
  • ząbek czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:
Przygotowujemy typowe ciasto naleśnikowe: do mąki dodajemy jajko, mleko, sól i dokładnie mieszamy trzepaczką (ewentualnie można dodać do smaku ulubione przyprawy). Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Takie 2 naleśniki są bardzo sycące.
Dokładnie umyty szpinak, podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Kiedy szpinak już zmięknie, dolewamy śmietankę i dodajemy ser. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż ser się roztopi. Sos delikatnie redukujemy. Nadzienie do naleśników gotowe.


Jak składać naleśniki? Wedle uznania- zwinąć w rulonik, tak jak na krokiety, w trójkąt, bądź w prostokąt. Jak kto lubi, ja akurat złożyłam w prostokąt- boki zawinęłam do środka i całość złożyłam w pół :)



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Ale pysznosci...super ze do mnie zajrzalas i mialam okazje poznac Twojego bloga... Bede czestą bywalczynia i dodaje do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zapraszam ;) Ja tu Twojego bloga na liście mam od jakiegoś czasu :D

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)