Składniki (na 2 naleśniki):
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- sól
- ewentualnie zioła, papryka słodka
- olej do smażenia
- 250g świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 40g sera brie, a w wersji dla dzieci: ser żółty
- ząbek czosnku
- odrobina oliwy z oliwek
Wykonanie:
Przygotowujemy typowe ciasto naleśnikowe: do mąki dodajemy jajko, mleko, sól i dokładnie mieszamy trzepaczką (ewentualnie można dodać do smaku ulubione przyprawy). Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Takie 2 naleśniki są bardzo sycące.
Dokładnie umyty szpinak, podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku. Kiedy szpinak już zmięknie, dolewamy śmietankę i dodajemy ser. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż ser się roztopi. Sos delikatnie redukujemy. Nadzienie do naleśników gotowe.
Jak składać naleśniki? Wedle uznania- zwinąć w rulonik, tak jak na krokiety, w trójkąt, bądź w prostokąt. Jak kto lubi, ja akurat złożyłam w prostokąt- boki zawinęłam do środka i całość złożyłam w pół :)
Smacznego!
Ale pysznosci...super ze do mnie zajrzalas i mialam okazje poznac Twojego bloga... Bede czestą bywalczynia i dodaje do obserwowanych:)
OdpowiedzUsuńA zapraszam ;) Ja tu Twojego bloga na liście mam od jakiegoś czasu :D
UsuńLubimy, a i owszem nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuń