12 maja 2013

Schabowe zawijańce z jajkiem i pieczarkami.

Czas na pieczoną wersję zawijańców, z przepysznym nadzieniem jajeczno-pieczarkowym. Mięso kruche, środek sycący. Nadaje się na każdy obiad i pasuje praktycznie do wszystkiego :)



 Składniki:
  • 12 pieczarek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 kawałków kotletów schabowych (ewentualnie może być mięso szynka)
  • łyżka masła, olej, sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, majeranek
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, z dodatkiem soli i papryki słodkiej. Jajka również pokroić w kostkę i połączyć z pieczarkami (można do tego farszu dodać zieloną pietruszkę). 
Mięso dokładnie rozbić, lekko osolić i popieprzyć, nałożyć farsz i zawinąć, spinając wykałaczkami.
Do 1/3 szklanki oleju dodać przyprawy wedle uznania, ja dodałam: paprykę słodką, majeranek i zioła prowansalskie. Wymieszać i polać tym mięso.
Całość piec w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 180-190 stopni, przez 40 minut pod przykryciem (ja do tego celu zawsze używam folii aluminiowej, zamiast drugiej części naczynia), po czym jeszcze przez 5-10 minut piec bez przykrycia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)