Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
W misce mieszamy: mąkę z jajkiem i mlekiem. Dokładnie umyty szpinak, kroimy dość drobno i dodajemy do ciasta. Na koniec przeciskamy czosnek i doprawiamy solą do smaku. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
Jak widać, szpinak pojawia się dość często w moich przepisach. Jako
dziecko nie miałam specjalnie okazji, by go jeść. Teraz jednak chętnie
nadrabiam i naprawdę wszystkim polecam, bo szpinak z dodatkiem czosnku
to pyszne połączenie!
Robiłam pierożki ze szpinakiem, naleśniki i ostatnio roladki z kurczaka, ale na racuchy bym nie wpadła :P Muszę wypróbować tylko ja myślę , że dodałbym do tego serka jakiegoś hmmm... :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chętnie dodała, najlepiej jakiegoś dojrzewającego, ale ze względu na córeczkę tego nie robię :)
Usuń