02 maja 2013

Placuszki ze szpinakiem.

Były już owocowe racuchy, to teraz przyszedł czas na coś wytrawnego. W lodówce dużo szpinaku, więc padło na super proste placuszki, z dodatkiem szpinaku i czosnku. Robi się je zupełnie jak racuchy :) Gorąco polecam wszystkim fanom szpinaku. Świetnie nadają się dla dzieci, które nie boją się poznawania nowych smaków.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
W misce mieszamy: mąkę z jajkiem i mlekiem. Dokładnie umyty szpinak, kroimy dość drobno i dodajemy do ciasta. Na koniec przeciskamy czosnek i doprawiamy solą do smaku. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.



Jak widać, szpinak pojawia się dość często w moich przepisach. Jako dziecko nie miałam specjalnie okazji, by go jeść. Teraz jednak chętnie nadrabiam i naprawdę wszystkim polecam, bo szpinak z dodatkiem czosnku to pyszne połączenie!

2 komentarze:

  1. Robiłam pierożki ze szpinakiem, naleśniki i ostatnio roladki z kurczaka, ale na racuchy bym nie wpadła :P Muszę wypróbować tylko ja myślę , że dodałbym do tego serka jakiegoś hmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chętnie dodała, najlepiej jakiegoś dojrzewającego, ale ze względu na córeczkę tego nie robię :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)