05 maja 2013

Nadziana pizza.

Niedziela, Must be the music i pizza- połączenie idealne :D




Składniki na ciasto:
  • 250g mąki pszennej
  •  25g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • kurkuma, sól
  • 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo na mojej pizzy znalazły się:
  • 3 łyżeczki pesto oliwkowego
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżego szpinaku
  • ser żółty
  • wędlina
  • kukurydza konserwowa
  • pieczarki
  • ogórek kiszony
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy "dołek", do którego kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy podgrzanym (do 37C) mlekiem. 
Gdy drożdże wystartują, dodajemy pozostałe składniki, z tym, że oliwę na końcu. 
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. 
Po nadaniu odpowiedniego kształtu, ciasto smarujemy pesto, układamy bazylię oraz szpinak, ser, wędlinę i pozostałe składniki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok 12 minut, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Gulp... gruczoły ślinowe same zaczynają pracować jak się ogląda to ostatnie zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam też lubię robić domową pizze :) Co prawda ciaśto drożdżowe jest wymagające trochę je trzeba popieścić, ale zazwyczaj robię z całego kg mąki i dziele na 4 kulki :) Jedną zużywam od razu 3 do zamrażali :) I mam gotowe na następne razy na szybki obiad;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mnie kusiło do mrożenia ciasta, ale jakoś jestem zwolenniczką świeżo zrobionego, w sumie nie zajmuje to znów aż tak wiele czasu :))

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)