Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka majeranku
- kurkuma, sól
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki pesto oliwkowego
- garść świeżej bazylii
- garść świeżego szpinaku
- ser żółty
- wędlina
- kukurydza konserwowa
- pieczarki
- ogórek kiszony
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, robimy "dołek", do którego kruszymy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy podgrzanym (do 37C) mlekiem.
Gdy drożdże wystartują, dodajemy pozostałe składniki, z tym, że oliwę na końcu.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
Po nadaniu odpowiedniego kształtu, ciasto smarujemy pesto, układamy bazylię oraz szpinak, ser, wędlinę i pozostałe składniki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok 12 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego ;)
Gulp... gruczoły ślinowe same zaczynają pracować jak się ogląda to ostatnie zdjęcie.
OdpowiedzUsuńProściej mówiąc "ślinotok" :P
UsuńMniam mniam też lubię robić domową pizze :) Co prawda ciaśto drożdżowe jest wymagające trochę je trzeba popieścić, ale zazwyczaj robię z całego kg mąki i dziele na 4 kulki :) Jedną zużywam od razu 3 do zamrażali :) I mam gotowe na następne razy na szybki obiad;)
OdpowiedzUsuńTeż mnie kusiło do mrożenia ciasta, ale jakoś jestem zwolenniczką świeżo zrobionego, w sumie nie zajmuje to znów aż tak wiele czasu :))
Usuń