13 maja 2013

Zupa krem z pomidorów z bazylią.

Nie przepadam za zupą pomidorową, ale jakiś czas temu mąż w trasie zjadł krem z pomidorów z bazylią. Wspominał dość często o tym, więc rozumiejąc aluzję, postanowiłam coś w tym stylu ugotować. Muszę przyznać, że wyszło całkiem nieźle, bo nawet ja zjadłam ze smakiem, a Zuzia zjadła pełny talerz i jeszcze zaglądała, czy na dnie coś nie zostało.



Składniki:
  • 8 średnich, dojrzałych pomidorów
  • 0,5 l wywaru mięsnego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 garści świeżej bazylii
  • ewentualnie ser żółty
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałki, przy tym usuwając zieloną część. Pomidory dusić na maśle na małym ogniu, z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i przeciśniętym czosnkiem. 
Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, dodać bulion (ja poszłam na łatwiznę, zrobiłam z kostki rosołowej ;)). Po zagotowaniu, dodać pokrojoną w miarę drobno bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Ja pod koniec gotowania dodałam kilka plasterków zółtego sera, dla zaostrzenia smaku i poczekałam, aż się roztopi. 
Zupę zmiksować na krem. Ja na wierzch dałam plaster sera, który po roztopieniu, świetnie komponował się z zupką.


Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)