Składniki:
- 8 średnich, dojrzałych pomidorów
- 0,5 l wywaru mięsnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 garści świeżej bazylii
- ewentualnie ser żółty
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić na mniejsze kawałki, przy tym usuwając zieloną część. Pomidory dusić na maśle na małym ogniu, z dodatkiem cebuli pokrojonej w piórka i przeciśniętym czosnkiem.
Kiedy pomidory zmiękną i zaczną się rozpadać, dodać bulion (ja poszłam na łatwiznę, zrobiłam z kostki rosołowej ;)). Po zagotowaniu, dodać pokrojoną w miarę drobno bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Ja pod koniec gotowania dodałam kilka plasterków zółtego sera, dla zaostrzenia smaku i poczekałam, aż się roztopi.
Zupę zmiksować na krem. Ja na wierzch dałam plaster sera, który po roztopieniu, świetnie komponował się z zupką.
Smacznego!
Taka zupa dobra dla dorosłych i dzieci:)
OdpowiedzUsuń