05 maja 2013

Filet z kurczaka na parze z sosem musztardowym.

Kiedyś już wspominałam o takiej odsłonie kurczaka. Chętnie powróciłam do tego rozwiązania na obiad, bo kurczak zrobiony na parze jest bardzo delikatny, a sos musztardowy nadaje mu świetnego wyrazu.




Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-4 łyżeczki musztardy Dijon
Wykonanie:
Oczyszczonego kurczaka, przygotowujemy w parowarze, bez przypraw. Dopiero po przyrządzeniu, doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie, w rondelku doprowadzamy do wrzenia śmietankę z dodatkiem jogurtu. Następnie dodajemy musztardę, ilość tak naprawdę wedle uznania, jeśli lubimy ostrzejsze, dodajemy więcej musztardy. Dijon sama w sobie jest bardzo dobrze doprawiona, więc samego sosu nie trzeba już więcej doprawiać. Sos delikatnie redukujemy. Kiedy lekko zgęstnieje, jest gotowy do polania.



Danie niesamowicie proste, bardzo szybkie (ok 10-20min) i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli tylko macie parowar, to zachęcam do wypróbowania! Ja podałam kurczaka z gotowanymi ziemniakami, kalafiorem z wody, polanym masełkiem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)