Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2-4 łyżeczki musztardy Dijon
Oczyszczonego kurczaka, przygotowujemy w parowarze, bez przypraw. Dopiero po przyrządzeniu, doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie, w rondelku doprowadzamy do wrzenia śmietankę z dodatkiem jogurtu. Następnie dodajemy musztardę, ilość tak naprawdę wedle uznania, jeśli lubimy ostrzejsze, dodajemy więcej musztardy. Dijon sama w sobie jest bardzo dobrze doprawiona, więc samego sosu nie trzeba już więcej doprawiać. Sos delikatnie redukujemy. Kiedy lekko zgęstnieje, jest gotowy do polania.
Danie niesamowicie proste, bardzo szybkie (ok 10-20min) i naprawdę bardzo smaczne. Jeśli tylko macie parowar, to zachęcam do wypróbowania! Ja podałam kurczaka z gotowanymi ziemniakami, kalafiorem z wody, polanym masełkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)