Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- obfita wiązka koperku
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- sól
- ewentualnie kminek
Kapustę poszatkować i zagotować w wodzie (ilość taka, aby przykryła ok 1/2 kapusty) przez ok 15-25 minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając (do gotującej się kapusty dodajemy kminek jeśli lubimy). Nadmiar wody odlać, a kapustę osolić, dodać cukier i ocet (ilość dodajemy wedle upodobań). Koperek drobno posiekać i również dodać do garnka. W między czasie, na maśle zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę. Na koniec do zasmażki dodać mąkę. Do kapusty dodać masło z cebulą i zagotować.
Taka kapusta, to zdecydowanie wiosenny smak. Świetne połączenie z młodymi ziemniaczkami :) Smacznego!
uwielbiam taką kapustę ! i do tego koniecznie schabowy i ziemniaki haha :P
OdpowiedzUsuńDokładnie! :) Idealne połączenie na "niedzielny obiadek" :D
UsuńU mnie w środę była młoda kapustka :) z dodatkiem boczku, szczypiorku i koperku. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji nie znam, ale brzmi bardzo smakowicie!! :))
Usuń