04 maja 2013

Pora na: młodą kapustę.

Gotowana młoda kapusta, to doskonały dodatek do niejednego dania obiadowego. Ostatnio postawiłam na kaszę gryczaną, bitki wieprzowe i taką właśnie kapustę :) 




Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • obfita wiązka koperku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól
  • ewentualnie kminek
Wykonanie:
 Kapustę poszatkować i zagotować w wodzie (ilość taka, aby przykryła ok 1/2 kapusty) przez ok 15-25 minut, aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając (do gotującej się kapusty dodajemy kminek jeśli lubimy). Nadmiar wody odlać, a kapustę osolić, dodać cukier i ocet (ilość dodajemy wedle upodobań). Koperek drobno posiekać i również dodać do garnka. W między czasie, na maśle zeszklić cebulę, pokrojoną w kostkę. Na koniec do zasmażki dodać mąkę. Do kapusty dodać masło z cebulą i zagotować.

Taka kapusta, to zdecydowanie wiosenny smak. Świetne połączenie z młodymi ziemniaczkami :) Smacznego!

4 komentarze:

  1. uwielbiam taką kapustę ! i do tego koniecznie schabowy i ziemniaki haha :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! :) Idealne połączenie na "niedzielny obiadek" :D

      Usuń
  2. U mnie w środę była młoda kapustka :) z dodatkiem boczku, szczypiorku i koperku. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej wersji nie znam, ale brzmi bardzo smakowicie!! :))

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)