04 maja 2013

Spaghetti z makaronu pełnoziarnistego.

Od pewnego czasu, przerzuciliśmy się w domu na makarony pełnoziarniste. Różnica w smaku jest wyczuwalna i muszę stwierdzić, że chyba bardziej mi smakuje taki właśnie makaron. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, to zachęcam :)



Składniki:
  • paczka makaronu pełnoziarnistego (ja wybrałam Lubellę 400g)
  • 40 dag zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów, bez skórki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii i oregano (ja użyłam oregano suszone)
  • średniej wielkości cebula
  • oliwa z oliwek + olej
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1-2 łyżek oleju. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso, które doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy białko mięsa się zetnie, dolewamy pomidory, oraz dodajemy drobno posiekaną bazylię, oregano (lub suszone). Sos musimy nieco odparować, żeby się zagęścił.Całość na koniec można jeszcze doprawić papryką słodką, która zredukuje nam kwaskowatość pomidorów.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)