04 maja 2013

Mój sposób na: kaszę gryczaną.

Kasza gryczana, zdecydowanie najlepsza z kasz. Świetny i zdrowy dodatek do obiadu. Wyjątkowy aromat. Nie powoduje uczucia ciężkości po obiedzie, daje nam niezwykle dużo energii, dzięki zawartości złożonych węglowodanów. 
Dziś chciałam Wam pokazać, w jaki sposób, ja ją doprawiam, tak, że nawet moja 2-letnia córeczka ją chętnie zjada.



Składniki:
  • kasza gryczana przyrządzona wg opisu na opakowaniu
  • 2 łyżki masła
  • papryka słodka, curry
  •  
Wykonanie:
Kaszę gotujemy do uzyskania pożądanej sypkości (w osolonej wodzie). Jeśli chcemy, żeby nasze dziecko chętnie jadło, musimy kaszę gotować dłużej, żeby ziarenka bardziej się kleiły. Do ugotowanej i odcedzonej kaszy, dodajemy surowe masło i czekamy aż się roztopi. Kaszę doprawiamy niewielką ilością curry i słodką papryką. Kasza jest smaczna i gotowa.

Swego czasu robiłam jeszcze kaszę z dodatkiem zeszklonej cebuli na maśle (zamiast surowego masła). Trzeba się jednak w tym przypadku liczyć, że będzie to cięższe rozwiązanie dla naszego żołądka. Tak przyrządzona kasza, świetnie sprawuje się jako nadzienie do gołąbków.

Czy na Waszych stołach, często gości kasza gryczana?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)