21 maja 2013

Prosty biszkopt kakaowy.

Biszkopt kakaowy to podstawa do wielu ciast, tortów, a nawet sam w sobie jest przepyszny, jeśli mamy chandrę :) Dzisiejszy biszkopt jest podstawą do ciasta, które zaprezentuję w następnym wpisie!



Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy, plus odrobina mąki do posypania jej

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier, nadal ubijając. Wciąż miksując, dodajemy po jednym żółtku. 
Kiedy jajka będą ubite, odkładamy mikser i dodajemy po trochę mieszkanki: przesianej mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, tym razem mieszając łopatką/łyżką, robiąc to w miarę możliwości delikatnie. 
Ciasto wlewamy do małej, okrągłej formy tortowej i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka.


A teraz szykujemy się do dalszej części.... :)

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)