Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy, plus odrobina mąki do posypania jej
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy po łyżce cukier, nadal ubijając. Wciąż miksując, dodajemy po jednym żółtku.
Kiedy jajka będą ubite, odkładamy mikser i dodajemy po trochę mieszkanki: przesianej mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, tym razem mieszając łopatką/łyżką, robiąc to w miarę możliwości delikatnie.
Ciasto wlewamy do małej, okrągłej formy tortowej i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni, przez ok 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
A teraz szykujemy się do dalszej części.... :)
Pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy, a Twój biszkopt prezentuje się nadzwyczaj smacznie:)
OdpowiedzUsuń