13 kwietnia 2013

Śnieżkowy torcik z owocami i galaretką.

Pamiętam ten smak z dzieciństwa, uwielbiałam takie ciasta (które mogą spokojnie posłużyć jako torcik, dla dzieci super!). Biszkopt, pianka i galaretka- proste i smaczne :)



 Składniki:
  • paczka biszkoptów (kształt i ilość zależy od spodu blaszki, w której robimy ciasto)
  •  2 opakowania śnieżki
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w gorącej wodzie)
  • 2 banany
  • garść truskawek
  • 2 galaretki (ja wybrałam truskawkowe)

Wykonanie:
 Galaretkę przygotowujemy zgodnie z tym, co napisane jest na opakowaniu (choć ja zawsze daję odrobinę mniej wody, żeby mieć pewność, że galaretka dobrze się zsiądzie)
Na dnie blaszki układamy biszkopty i nasączamy je ciepłą wodą z dodatkiem odrobiny cukru i soku z cytryny. 
W wysokim naczyniu ubijamy śnieżki z mlekiem. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę*, już lekko ostudzoną.  
Pianę wlewamy na biszkopty i układamy w niej pokrojone w plasterki banany. Na wierzchu układamy plasterki truskawek i całość zalewamy już zimną galaretką. 
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.


*Żelatynę możemy zastąpić kolejną galaretką, z taką jednak różnicą, że jedno opakowanie galaretki rozrabiamy w max 0,5 szklanki wody.

Ja przygotowałam ciasto w typowej, prostokątnej formie. Sprawdzi się jednak ono doskonale, jako torcik z przeznaczeniem dla dzieci :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)