Roladki są bardzo proste do zrobienia, nie wymagają za dużego wkładu z naszej strony, a składniki do wnętrza ciasta możemy dobierać wedle własnego upodobania.
Moja wersja przedstawia się następująco:
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie (opakowanie 275g)
- 2 rozbełtane jajka z dodatkiem 1 łyżki mleka
- 50g świeżego szpinaku*
- ser Brie z ziołami lub naturalny (opakowanie 125g)
- 4-6 pomidorków koktajlowych
- pesto zielone (ok 0,5 słoiczka)
Wykonanie:
Płat ciasta wysmarować 1/3 rozbełtanego jajka, ułożyć na nim pokrojony w plasterki ser, następnie szpinak oraz pokrojone pomidorki (każdy pomidorek pokroiłam na 3 części). Ciasto należy zwinąć w roladę, a wierzch posmarować jajkiem, a następnie pokroić w 4-5cm kromki. Wykrojone krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w środek każdej roladki wlewamy odrobinę jajka, żeby się nie rozkleiły :). Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.
Od dziś chyba jednak zostanę fanką francuskiego ciasta, ale nie w słodkiej wersji :)
Polecam gorąco roladki, są przepyszne!! Potwierdzą to mój mąż i brat, który się zajadali, a później od samego rana o nich rozprawiali :D!!
Wyglądają przepysznie Kasiu, cieszę się, że "dzieło" smakowało wszystkim:)pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRoladki(zgodnie z planem) zrobiły wrażenie :) Są smaczne i szybko się je przygotowuje. Na pewno wejdą do mojego menu :) !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam KatRiina
Niezmiernie mnie to cieszy! :)
UsuńDzisiaj idę na zakupy i zrobię te roladki bo smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści, czy posmakowały ;)
Usuń