07 kwietnia 2013

Roladki ze szpinakiem i serem Brie.

Dzięki genialnemu pomysłowi Pani Urszuli (BLOG), postanowiłam zrobić swoją wersję roladek z ciasta francuskiego. Co prawda nie jestem fanką takiego rodzaju ciasta, ale sam pomysł tak mnie zachwycił, że nie mogłam nie wypróbować tego przepisu!!

 Roladki są bardzo proste do zrobienia, nie wymagają za dużego wkładu z naszej strony, a składniki do wnętrza ciasta możemy dobierać wedle własnego upodobania.

Moja wersja przedstawia się następująco:




Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie (opakowanie 275g)
  • 2 rozbełtane jajka z dodatkiem 1 łyżki mleka
  • 50g świeżego szpinaku*
  • ser Brie z ziołami lub naturalny (opakowanie 125g)
  • 4-6 pomidorków koktajlowych
  • pesto zielone (ok 0,5 słoiczka)
* odradzam mrożony szpinak ze względu na dużą zawartość wody, w trakcie pieczenia, woda by spowodowała, że ciasto nadmiernie by rozmokło

Wykonanie:
Płat ciasta wysmarować 1/3 rozbełtanego jajka, ułożyć na nim pokrojony w plasterki ser, następnie szpinak oraz pokrojone pomidorki (każdy pomidorek pokroiłam na 3 części). Ciasto należy zwinąć w roladę, a wierzch posmarować jajkiem, a następnie pokroić w 4-5cm kromki. Wykrojone krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a w środek każdej roladki wlewamy odrobinę jajka, żeby się nie rozkleiły :). Roladki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.



Od dziś chyba jednak zostanę fanką francuskiego ciasta, ale nie w słodkiej wersji :)

Polecam gorąco roladki, są przepyszne!! Potwierdzą to mój mąż i brat, który się zajadali, a później od samego rana o nich rozprawiali :D!!

5 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie Kasiu, cieszę się, że "dzieło" smakowało wszystkim:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladki(zgodnie z planem) zrobiły wrażenie :) Są smaczne i szybko się je przygotowuje. Na pewno wejdą do mojego menu :) !!
    Pozdrawiam KatRiina

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj idę na zakupy i zrobię te roladki bo smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)