Składniki:
- kostka margaryny (250g)
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier i kakao- zagotować. Wlać pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Po czym z powstałej "masy" (będzie ona rzadka) odlać pół szklanki, a resztę pozostawić do ostygnięcia. Po przestudzeniu dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do formy wysmarowanej masłem/margaryną, i opruszonej mąką. Piec przez ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do tzw suchego patyczka. Po wyciągnięciu z pieca polać odłożoną polewą (jak polejemy jeszcze gorące ciasto, to część polewy wniknie w nie, dzięki czemu ciasto nie będzie nam szybko obsychać).
Smacznego! :)
Proste i dobre, mój mąż bardzo lubi:)
OdpowiedzUsuńmurzynek jest ok :)
OdpowiedzUsuńMonka
Marcinowi chyba bardzo smakuje :P Udało się ostatnio coś zjeść? :D
Usuńwyszarpałam JEDEN kawałek...ale duży :)
OdpowiedzUsuńMonka
Jestem z Ciebie dumna :D
Usuń