Doskonała dla dzieci, ze względu na słodki smak, bogata w witaminę A (z marchewki), witaminę C z cytryny oraz NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ze względu na dodatek oleju. Ja taką surówkę często przyrządzam do obiadu z rybą bądź drobiem. Świetnie sprawdza się również jako drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
Marchewkę zetrzeć na tarce o małym oczku, zasypać cukrem i polać cytryną, przemieszać i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe! :)
Smacznego :)
to ja do ryby robie taka :marchewka, kapusta biala, cebula, olej, sól, pieprz:)
OdpowiedzUsuńMonka
Taką też robię :) choć z kapustą wolę bardziej na ostro z dodatkiem czosnku :) Też wrzucę przepis w najbliższym czasie ;)
Usuń