04 kwietnia 2013

Słodka surówka z marchewki.

To jedna z najprostszych i najsmaczniejszych surówek, które kojarzą się z dzieciństwem.
Doskonała dla dzieci, ze względu na słodki smak, bogata w witaminę A (z marchewki), witaminę C z cytryny oraz NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), ze względu na dodatek oleju. Ja taką surówkę często przyrządzam do obiadu z rybą bądź drobiem. Świetnie sprawdza się również jako drugie śniadanie, czy podwieczorek.

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o małym oczku, zasypać cukrem i polać cytryną, przemieszać i odstawić na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe! :)


Pewnie wiele z Was zna taką surówkę, ale niekoniecznie z dodatkiem oleju :) Ja z dzieciństwa kojarzę wersję bez tłuszczu. Jednak postanowiłam go dodać, ze względu na fakt, że witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego stworzyłam do tego właściwe środowisko. Olej nie wpłynął znacznie na smak, choć osobiście wydaje mi się, że dzięki śliskiej strukturze znacznie przyjemniej się ją spożywa :)



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. to ja do ryby robie taka :marchewka, kapusta biala, cebula, olej, sól, pieprz:)

    Monka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką też robię :) choć z kapustą wolę bardziej na ostro z dodatkiem czosnku :) Też wrzucę przepis w najbliższym czasie ;)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)