Składniki:
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- sól morska
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Obrane ziemniaki kroimy w ósemki lub nawet drobniej- w zależności od tego, jak duży ziemniak nam się trafił, ale tak, żeby kawałki były w miarę równe.
Następnie skrapiamy je oliwą z oliwek (tyle, żeby każdy kawałek miał trochę tej oliwy na sobie, ale nie aż tyle, żeby ziemniaki w niej pływały ;)) i posypujemy solą oraz tymiankiem.
Pieczemy przez ok 25-30 minut w temperaturze 170 stopni , aż skórka lekko się zarumieni- oczywiście jeśli lubimy bardziej spieczone, to przedłużamy ten czas (wiadomo, że każdy piekarnik jest inny, dlatego jeśli wydaje się, że ziemniaczki są już gotowe z zewnątrz, warto przekroić jeden kawałek i zajrzeć, czy w środku już jest dopieczony).
Smacznego! :)
A taka była reakcja Zuzi na ziemniaczki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)