Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki dowolnych ziół- ja wybrałam zioła prowansalskie i majeranek
Wykonanie:
Oczyszczonego i poporcjowanego fileta, doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy rozbełtane jajka z mlekiem, dodajemy mąkę oraz zioła i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzany tłuszcz (olej rzepakowy- podstawa do smażenia), kładziemy filety obtoczone w cieście i smażymy na złocisty kolor, jednak na średnim ogniu, żeby się nie okazało, że ciasto się przypiecze, a mięso będzie surowe.
Pozostałe ciasto można usmażyć jak omleta-grzybka :)
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)