09 kwietnia 2013

Filet z kurczaka w cieście z ziołami.

Panierowany filet często gości u mnie na stole, ale ileż można? Zamiast bułki tartej, tym razem zrobiłam ciasto z ziołami i szybciutko usmażyłam. Wyszło fajnie aromatycznie, dzięki ziołom prowansalskim i majerankowi :) Jak ktoś nie ma pomysłu na fileta, może akurat skorzysta.



Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki dowolnych ziół- ja wybrałam zioła prowansalskie i majeranek
*nie jest konieczna, można wykorzystać tylko mąkę pszenną typ 500

Wykonanie:
Oczyszczonego i poporcjowanego fileta, doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy rozbełtane jajka z mlekiem, dodajemy mąkę oraz zioła i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzany tłuszcz (olej rzepakowy- podstawa do smażenia), kładziemy filety obtoczone w cieście i smażymy na złocisty kolor, jednak na średnim ogniu, żeby się nie okazało, że ciasto się przypiecze, a mięso będzie surowe.
Pozostałe ciasto można usmażyć jak omleta-grzybka :)

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)