04 kwietnia 2013

Tarta z cukinią i papryką.

Jakiś czas temu kupiłam formę do robienia tart. Jestem z tego powodu strasznie zadowolona, bo w końcu mogę zrobić słodkie bądź pikantne ciasta, takie jak nie raz na filmach oglądałam :) Jednym z przykładów, jest znaleziona w "Kuchni Polskiej" tarta z cukinią i papryką. Naprawdę bardzo smaczna, świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki:
  • 250g mąki
  • 170g masła
  • 2 średnie cukinie
  • 2-3 małe, kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta- ja użyłam tylko dwóch)
  • 4 łyżki oleju
  • 250ml śmietanki 30%
  • 150g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ziół (wedle upodobania, ja dałam majeranek, tymianek i zioła prowansalskie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać szczyptę soli oraz 5-7 łyżek bardzo zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, uformować w gruby wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Umytą cukinię pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cukinię i podsmażać przez ok 8  minut, aż lekko się zarumieni (ale nie może zbrązowieć). Po podsmażeniu położyć cukinię na sicie, oprószyć solą i odczekać aż odsączy się z niej woda.
Z umytych papryk wydrążyć środek wraz z pestkami, tak aby nie naruszyć całości warzywa. Pokroić na cienkie krążki.
Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajkami, startym serem żółtym, ziołami oraz cukinią, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i kroić w plastry i wykładać nimi, wysmarowaną masłem formę (spód oraz brzegi- wychodząc powyżej ścianek). Docisnąć ciasto, tak aby było rozłożone równomiernie. Nakłuć widelcem i piec przez ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika na ciasto wyłożyć cukinię, wymieszaną z innymi składnikami, a na wierzchu rozłożyć krążki papryki i zalać wszystko pozostałą śmietanką. Na koniec lekko oprószyć solą i pieprzem i piec jeszcze przez ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Jest trochę pracy przy tym, ale zdecydowanie uważam, że warto, przynajmniej raz na jakiś czas, od święta :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)