Składniki:
- 250g mąki
- 170g masła
- 2 średnie cukinie
- 2-3 małe, kolorowe papryki (czerwona, zielona, żółta- ja użyłam tylko dwóch)
- 4 łyżki oleju
- 250ml śmietanki 30%
- 150g sera żółtego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ziół (wedle upodobania, ja dałam majeranek, tymianek i zioła prowansalskie)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać szczyptę soli oraz 5-7 łyżek bardzo zimnej wody. Zagnieść szybko ciasto, uformować w gruby wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Umytą cukinię pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cukinię i podsmażać przez ok 8 minut, aż lekko się zarumieni (ale nie może zbrązowieć). Po podsmażeniu położyć cukinię na sicie, oprószyć solą i odczekać aż odsączy się z niej woda.
Z umytych papryk wydrążyć środek wraz z pestkami, tak aby nie naruszyć całości warzywa. Pokroić na cienkie krążki.
Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajkami, startym serem żółtym, ziołami oraz cukinią, doprawić solą i pieprzem.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i kroić w plastry i wykładać nimi, wysmarowaną masłem formę (spód oraz brzegi- wychodząc powyżej ścianek). Docisnąć ciasto, tak aby było rozłożone równomiernie. Nakłuć widelcem i piec przez ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika na ciasto wyłożyć cukinię, wymieszaną z innymi składnikami, a na wierzchu rozłożyć krążki papryki i zalać wszystko pozostałą śmietanką. Na koniec lekko oprószyć solą i pieprzem i piec jeszcze przez ok 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Jest trochę pracy przy tym, ale zdecydowanie uważam, że warto, przynajmniej raz na jakiś czas, od święta :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)