Penne to jedne z moich ulubionych makaronów i często go zajadam z dodatkiem jakiegoś sosu. Tym razem padło na sos serowo-szpinakowy.
Składniki:
- ok 2/3 opakowania makaronu Penne (ja zawsze wybieram Lubellę)
- 60-80g szpinaku świeżego, lub mrożonego
- 250ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- ok 6 plasterków żółtego sera* (10dag)
Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. W tym czasie na łyżce masła poddusić przez minutkę czosnek i dodać szpinak. Dusić go przez jakieś 3 minutki, aż lekko zmięknie. Następnie dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ser zółty i podgrzewać aż ser się roztopi. Sos gotowy, wystarczy polać ugotowany makaron. Przepis banalnie prosty, a do tego naprawdę pyszny!
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)