10 kwietnia 2013

Penne z sosem serowo-szpinakowym.

Makaron z sosem, to chyba jeden z prostszych sposobów, na szybki i smaczny obiad. Choć lubię gotować, to zdarza się, że potrzebuję wytchnienia i przyrządzenia "byle czego", bo akurat leń dopadł :)
Penne to jedne z moich ulubionych makaronów i często go zajadam z dodatkiem jakiegoś sosu. Tym razem padło na sos serowo-szpinakowy.



Składniki:
  • ok 2/3 opakowania makaronu Penne (ja zawsze wybieram Lubellę)
  • 60-80g szpinaku świeżego, lub mrożonego
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 6 plasterków żółtego sera* (10dag)
*ser, którego użyłam, to ser Boryna, ze sklepu Bacówka Towary Tradycyjne- jak tylko u Was w mieście taki sklep jest, to spróbujcie ich wyrobów, mają bardzo duży wybór i do tego bardzo smaczne wyroby.

Wykonanie:
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. W tym czasie na łyżce masła poddusić przez minutkę czosnek i dodać szpinak. Dusić go przez jakieś 3 minutki, aż lekko zmięknie. Następnie dolać śmietankę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać ser zółty i podgrzewać aż ser się roztopi. Sos gotowy, wystarczy polać ugotowany makaron. Przepis banalnie prosty, a do tego naprawdę pyszny!

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)