20 kwietnia 2013

Sałatka jajeczna z ogórkiem i rzodkiewką, do chleba.

Jeśli ktoś lubi sos tatarski, to i na pewno polubi tę sałatkę :) Skorzystałam z przepisu, z książki "Kuchnia Polska", ale przerobiłam go delikatnie tak, żeby nadawał się jako sałatka do położenia na kanapkę.



Składniki:
  • 8 jajek
  • 2 duże lub 3 mniejsze ogórki konserwowe
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy (ja wybrałam Dijon)
  • sól, pieprz, ewentualnie sok z cytryny
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Po obraniu pokroić w dość grubą kostkę. Rzodkiewkę pokroić w połówki talarków, a ogórek w drobną kosteczkę. Składniki wymieszać ze sobą, dodać posiekany drobno szczypiorek, a do tego majonez, jogurt i musztardę. Doprawić solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi również sokiem z cytryny- ja z tego zrezygnowałam.

Sałatka gotowa, szybka i smaczna, super na kolację :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)