Składniki:
- bułki do hamburgerów
- 500g mięsa mielonego (ja wybieram w sklepie świeżą łopatkę wieprzową i proszę o zmielenie)
- 1 jajko
- 2 kopiate łyżeczki musztardy dijon
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- kawałek świeżej papryczki chili lub peperoni
- majonez, keczup
- sól
- sałata, pomidor, ogórek, cebula
- ser, ja wybrałam startą mozzarellę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Do mięsa, dodajemy jajko, posiekaną papryczkę, musztardę, sól i dużo świeżo mielonego pieprzu (mięso warto spróbować, czy ma odpowiedni smak). Formujemy z mięsa hamburgery, czyli spłaszczone, okrągłe placuszki (nie mogą być nadmiernie grube). Z takiej ilości mięsa wyjdzie nam ok 4-5 hamburgerów. Smażymy je na rozgrzanej patelni, z dodatkiem 2 łyżek oleju. Ja smażyłam na patelni teflonowej, żeby mieć pewność, że mięso się nie spali. Po obróceniu na drugą stronę, kiedy mięso będzie już prawie gotowe, wierzch posypałam garstką mozzarelli.
W między czasie, do nagrzanego i wyłączonego piekarnika włożyłam bułki, żeby były ciepłe.
Spód bułki smarujemy majonezem, natomiast górną część keczupem. Na część z majonezem układamy po kolei: liść sałaty, usmażone mięso z serem, pomidor, ogórek, cebula i wierzchnia część bułki.
Nie przechwalając się, był to chyba najlepszy burger jakiego miałam okazję jeść :P Oczywiście kombinacje z dodatkami do mięsa mogą być przeróżne, świetnie pasowałaby tu zielona pietruszka, czosnek, czy drobno posiekana cebula.
Smacznego!!
Do tego jeszcze prażona cebulka :)
OdpowiedzUsuń