Składniki:
- pół dyni średniej wielkości
- 3 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości cebula
- bulion
- curry, kurkuma, cynamon, imbir (najlepiej świeży)
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Miąższ dyni (bez pestek) pokroić w kostkę ok 3x3cm. Obrane marchewki pokroić w dość grube plastry. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki- wszystko to nie musi być zbyt staranne, ponieważ zupę będziemy miksować. Ważne, żeby kawałki warzyw miały podobną wielkość. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka i zalać bulionem, tak, żeby je tylko przykryć (stawiam, że ok 1,5l). Zupę gotować, aż warzywa zmiękną, po czym na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z dodatkiem posiekanego czosnku. Dodać do zupy, a następnie ją doprawić: ok 3 łyżeczki curry, 1 łyżeczka kurkumy, kawałek startego świeżego imbiru, płaska łyżeczka cynamonu, sól i pieprz. Oczywiście przyprawy należy dodawać wedle własnego uznania i smaku, to jest tylko moja propozycja :) Zupę zmiksować, aż będzie gładka i kremowa. Można podać z grzankami, choć sama zupa jest bardzo sycąca, więc ja z tego rezygnuję.
Gorąco polecam na jesienne popołudnia, orientalny aromat rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Smacznego!
Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie gotowałam nic z udziałem dyni, muszę to niebawem zmienić:) Przepis mi brzmi całkiem ciekawie i smakowicie, zwłaszcza, że lubię takie orientalne smaki. Uwielbiam dodawać do potraw imbir, cynamon, goździki itp. Często przyrządzam curry z kurczaczkiem na różne sposoby mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć, że zrobiłam krem z dyni według Twojego przepisu (dodałam trochę mniej przypraw) i naprawdę pychota. Zrobiła wrażenie na wszystkich którzy ja próbowali (a było trochę chętnych:P) i co najważniejsze na moim facecie :)! POLECAM !! KatRiina :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy!!:)
Usuń