Składniki:
- 1 opakowanie zupki chińskiej- rosół łagodny
- 1 opakowanie zupki chińskiej- rosół pikantny*
- podwójny filet z kurczaka
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 świeży ogórek
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron z zupek chińskich pokruszyć, wsypać przyprawy i zalać gorącą wodą, tak, żeby sięgała nie więcej jak 1cm ponad poziom klusek. Odstawić pod przykryciem, aż cały płyn wsiąknie- od czasu do czasu mieszając (taki proces trwa do kilku godzin). Jak zauważymy, że już prawie cały płyn wsiąkł, gotujemy na parze kurczaka (bądź w osolonej wodzie- odradzam smażenie). Po ugotowaniu doprawiamy solą i pieprzem i kroimy w dość drobną kostkę. Warzywa myjemy i kroimy w dość cienkie i nieduże paseczki. Do makaronu dodajemy kukurydzę, warzywa, mięso. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez.
Sałatka w smaku jest bardzo świeża, ale i charakterystyczna, dzięki przyprawom z zupki. Myślę, że kiedyś pokuszę się o zrobienie domowej wersji takiej sałatki, bez zupek chińskich. Na dzień dzisiejszy jednak rozkoszuję się tym "wynalazkiem" :P
Ważna uwaga, dla osób, które mają problemy z nadkwasotą żołądka, często cierpią na zgagę- odradzam jedzenie tej sałatki w wersji z pikantnym rosołem.
Smacznego! :)
Słyszałąm już o niej dośc dawno... ale spróbowałam pierwszy raz właśnie w tego Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak jak ja :)
UsuńA u mnie dziś zupka chińska, ale nie z torebek :) pozdrawiam Noworocznie !
OdpowiedzUsuń