09 stycznia 2014

Super szybki, prosty i smaczny sposób na fileta.

Jako, że w mojej diecie króluje drób- tak, też i dziś podzielę się z Wami niesamowicie prostym i szybkim pomysłem na fileta z kurczaka.



Składniki:
  • filet z kurczaka
  • 1/3 kostki dobrego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ulubione zioła do kurczaka (ja dodałam oregano)
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Filet przyrządzamy na parze, bądź na patelni grillowej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Są dwa sposoby na masełko:
1. do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, odrobinę soli i dokładnie mieszamy. Takie masełko kładziemy na gorącym filecie i czekamy, aż będzie się topić.
2. masło klarujemy na małym ogniu, po czym dodajemy czosnek i zioła, polewamy nim fileta

Pierwsza metoda jest lepsza, bo surowe masło jest zdrowsze. Dodatkowo kiedy czosnek i zioła wrzucimy do gorącego masła, tracą one nieco smak. Ja tym razem akurat zastosowałam metodę drugą, ponieważ nie chciało  mi się czekać, aż masło zmięknie :P
Ja podałam fileta z kaszą gryczaną i surówką z roszponki.



Banalnie proste, a niesamowicie smaczne i zdrowe! Polecam smakoszom kurczaka! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)