Składniki:
- filet z kurczaka
- 1/3 kostki dobrego masła
- 3 ząbki czosnku
- ulubione zioła do kurczaka (ja dodałam oregano)
- sól, pieprz
Filet przyrządzamy na parze, bądź na patelni grillowej. Doprawiamy solą i pieprzem.
Są dwa sposoby na masełko:
1. do masła w temperaturze pokojowej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, odrobinę soli i dokładnie mieszamy. Takie masełko kładziemy na gorącym filecie i czekamy, aż będzie się topić.
2. masło klarujemy na małym ogniu, po czym dodajemy czosnek i zioła, polewamy nim fileta
Pierwsza metoda jest lepsza, bo surowe masło jest zdrowsze. Dodatkowo kiedy czosnek i zioła wrzucimy do gorącego masła, tracą one nieco smak. Ja tym razem akurat zastosowałam metodę drugą, ponieważ nie chciało mi się czekać, aż masło zmięknie :P
Ja podałam fileta z kaszą gryczaną i surówką z roszponki.
Banalnie proste, a niesamowicie smaczne i zdrowe! Polecam smakoszom kurczaka! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)