26 października 2013

Kremowa zupa pieczarkowa.

Zapewne zdążyliście zauważyć, że lubię kremowe wersje zup. Dlatego też i dziś będzie kremowa zupa z pieczarek, która jest znacznie treściwsza niż zupa z kawałkami warzyw.



Składniki:
  • ok 400g pieczarek
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • 0,5 kostki grzybowej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • śmietanka do zup
Wykonanie:
Obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle, delikatnie solimy, żeby szybciej puściły wodę. W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchewki i kroimy w kostkę (nie musi być równo, byle podobnej wielkości). Kiedy pieczarki zmiękną doprawiamy je papryką słodką, dodajemy ziemniaki i marchewkę i zalewamy bulionem. Dodajemy również kostkę grzybową (nie jest to konieczne, ale znacznie wzbogaca smak i aromat zupy, gdyż same pieczarki nie mają zbyt wyczuwalnego smaku). Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze papryką słodką, a następnie zabielamy śmietanką. Zupa tak naprawdę nadaje się do jedzenia, ale osobom, które tak jak ja wolą krem, polecam zblendowanie jej!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)