Składniki:
- ok 400g pieczarek
- 4-5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- 0,5 kostki grzybowej
- sól, pieprz, papryka słodka
- śmietanka do zup
Obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle, delikatnie solimy, żeby szybciej puściły wodę. W międzyczasie obieramy ziemniaki, marchewki i kroimy w kostkę (nie musi być równo, byle podobnej wielkości). Kiedy pieczarki zmiękną doprawiamy je papryką słodką, dodajemy ziemniaki i marchewkę i zalewamy bulionem. Dodajemy również kostkę grzybową (nie jest to konieczne, ale znacznie wzbogaca smak i aromat zupy, gdyż same pieczarki nie mają zbyt wyczuwalnego smaku). Gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze papryką słodką, a następnie zabielamy śmietanką. Zupa tak naprawdę nadaje się do jedzenia, ale osobom, które tak jak ja wolą krem, polecam zblendowanie jej!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)