Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1kg pomidorów
- pół papryki żółtej
- garstka pędów bambusa z puszki
- pół puszki białej fasolki
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek zielonej części dymki
- 2 łyżki masła
- olej do usmażenia mięsa
- suszona bazylia, sól, pieprz
Pomidory umyć i pokroić na mniejsza kawałki, dusić na maśle z dodatkiem czosnku, aż zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, do uzyskania klarownego soku pomidorowego. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do przecedzonych pomidorów. Odsączone: bambus i fasolkę dodać do sosu, dymkę posiekać i dodać, po czym dusić jeszcze przez ok 10 minut na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Na odrobinie oleju usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy będzie gotowy doprawić solą i pieprzem, polać sosem. Podawać najlepiej z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)