29 października 2013

Kurczak w sosie pomidorowym.

Pomidory w sklepach coraz droższe i mniej urodziwe, stąd zamiast jeść świeżutkie, wykorzystałam je do sosu. A do sosu dodałam co mi tylko przyszło do głowy :) Efekt- szybkie, smaczne i sycące danie!



Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • 1kg pomidorów
  • pół papryki żółtej
  • garstka pędów bambusa z puszki
  • pół puszki białej fasolki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek zielonej części dymki
  • 2 łyżki masła
  • olej do usmażenia mięsa
  • suszona bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić na mniejsza kawałki, dusić na maśle z dodatkiem czosnku, aż zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, do uzyskania klarownego soku pomidorowego. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do przecedzonych pomidorów. Odsączone: bambus i fasolkę dodać do sosu, dymkę posiekać i dodać, po czym dusić jeszcze przez ok 10 minut na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Na odrobinie oleju usmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy będzie gotowy doprawić solą i pieprzem, polać sosem. Podawać najlepiej z ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)