Składniki:
- mięso szynka ok 1,5kg
- 250-500g świeżego szpinaku*
- ok 100-200g sera feta*
- 2 małe ząbki czosnku
- olej, margaryna do smażenia
- 2 łyżki masła
- oliwa
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- ewentualnie papryka słodka
Wykonanie:
Mięso pokroić na 2cm plastry i dokładnie rozbić, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć szpinak z dodatkiem czosnku, kiedy nieco wody odparuje, dodać pokrojony ser feta (nie musi to być kostka, ani paseczki, ani nic takiego, po prostu potrzeba, żeby ser był nieco rozdrobniony), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rozbitych płatach mięsa ułożyć farsz i zawinąć w roladkę (najlepiej spiąć wykałaczkami). Roladki ułożyć w rondelku z olejem i kawałkami margaryny upchanymi między kawałkami mięsa. Wierzch roladek posypać ziołami prowansalskimi i ewentualnie papryką słodką. Dusić pod przykryciem przez ok 1,5-2godziny na małym ogniu. Jeśli potrzebujemy podlać mięso wodą, dobrze, żeby nie była ona zimna, bo mięso będzie twarde.
Ja podałam roladki z kopytkami w sosie pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Chciałabym jeszcze tylko przypomnieć, że warto jeść szpinak, bo jest bogaty w kwas foliowy oraz żelazo i antyoksydanty! Więc same dobrości dla każdej kobiety i nie tylko. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)