Składniki (na ok 12 pulpetów):
- 40 dag zmielonej łopatki wieprzowej*
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka grahamka namoczona w mieszance mleka i wody
- mąka pszenna pełnoziarnista
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Do mięsa wbijamy jajko, cebulę ścieramy na tarce o cienkim oczku. Bułkę odsączamy od nadmiaru płynu i targamy na drobne kawałki, lub mielimy. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mąki dodajemy tyle, aby możliwe było ulepienie mięsnych kul. Pulpety obtaczamy w mące i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 10-13 minut. Gotowe mięso podajemy z ulubionym sosem, ja wybrałam sos pieczarkowy, ale równie świetnie sprawdziłby się sos pomidorowy lub wybrany przez nas do pieczeni.
Polecam każdemu, kto lubi smak sznycli, ale czuje się po nich ciężko. Wraz z rodzinką zajadaliśmy się ze smakiem i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu :) Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)