26 lipca 2013

Gotowane pulpety na lekki brzuch.

Mając do dyspozycji łopatkę wieprzową, stwierdziłam, że sznycle w panierce i dodatkowo smażone- nieco przeciążają żołądek. Dlatego postanowiłam sprawdzić inny sposób, czyli gotowanie, z czego wyszły przepyszne pulpety. Jest to doskonałe danie dla dziecka, mięso wychodzi mięciutkie, jest bardzo smaczne i dosłownie rozpływa się w ustach.


Składniki (na ok 12 pulpetów):
  • 40 dag zmielonej łopatki wieprzowej*
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka grahamka namoczona w mieszance mleka i wody
  • mąka pszenna pełnoziarnista
  • sól i pieprz do smaku
*zamiast łopatki można użyć dowolnego mięsa, bądź mieszanki mięs, np wieprzowiny z indykiem
 
Wykonanie:
 Do mięsa wbijamy jajko, cebulę ścieramy na tarce o cienkim oczku. Bułkę odsączamy od nadmiaru płynu i targamy na drobne kawałki, lub mielimy. Całość mieszamy i dodajemy mąkę, sól i pieprz. Mąki dodajemy tyle, aby możliwe było ulepienie mięsnych kul. Pulpety obtaczamy w mące i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 10-13 minut. Gotowe mięso podajemy z ulubionym sosem, ja wybrałam sos pieczarkowy, ale równie świetnie sprawdziłby się sos pomidorowy lub wybrany przez nas do pieczeni.



Polecam każdemu, kto lubi smak sznycli, ale czuje się po nich ciężko. Wraz z rodzinką zajadaliśmy się ze smakiem i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu :) Smacznego!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)