Składniki:
- 3 serki Danio z kawałkami czekolady
- 3 opakowania bitej śmietany w proszku typu Śnieżka
- 600ml mleka
- 50g czekolady białej
- 50g czekolady deserowej
- żelatyna
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody i mieszamy z serkami Danio, przekładamy do średniej wielkości salaterki (bądź do pucharków). Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej, w międzyczasie przygotowując Śnieżki według przepisu z opakowania. Dodatkowo przygotowujemy w połowie szklanki 3 kopiate łyżeczki żelatyny. Połowę płynu z żelatyną dodajemy do roztapianej czekolady. Ubitą śnieżkę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy po łyżce roztopionej białej czekolady, cały czas mieszając, aby czekolada nie zdążyła stwardnieć. Deserową czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce, gdzie wcześniej mieliśmy czekoladę białą). Pod koniec roztapiania deserowej czekolady, dodajemy rozpuszczoną (pozostałą) żelatynę. Postępujemy tak jak w przypadku czekolady białej- do śmietanki dodajemy po łyżce czekolady.
Do salaterki z serkami wlewamy na sam środek, na przemiennie po 3 łyżki białej i ciemnej masy (tak, żeby powstał wzór "zebry"- oczywiście nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda i smaki fajnie się przeplatają- nie czuć goryczki deserowej czekolady). Na koniec można jeszcze całość zamieszać w różnych kierunkach przy pomocy noża. Deser schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Jeśli deser robiliśmy w salaterce, po schłodzeniu odwracamy całość do góry dnem (na talerz oczywiście:P) i mamy coś na kształt torcika :)
Należy mieć na uwadze, że serki są nieco kwaskowate w porównaniu z czekoladowymi Śnieżkami. Dlatego jeśli nie wyobrażacie sobie takiego połączenia, wystarczy pominąć część z serkami. Smacznego! :)
Jakieś szanse na skosztowanie?
OdpowiedzUsuńJakieś są :P Jutro przywiozę :)
UsuńJak zawsze liczy się dobry pomysł i własna inwencja, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń