31 lipca 2013

Śmietankowy deser na lato.

Kolejna improwizacja z wykorzystaniem serków Danio (które nie posmakowały Zuzi, a trzeba było je jakoś zużyć:P). Wyszło ciekawie i co najważniejsze- smacznie :)



Składniki:
  • 3 serki Danio z kawałkami czekolady
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku typu Śnieżka
  • 600ml mleka
  • 50g czekolady białej
  • 50g czekolady deserowej
  • żelatyna
Wykonanie:
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody i mieszamy z serkami Danio, przekładamy do średniej wielkości salaterki (bądź do pucharków). Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej, w międzyczasie przygotowując Śnieżki według przepisu z opakowania. Dodatkowo przygotowujemy w połowie szklanki 3 kopiate łyżeczki żelatyny. Połowę płynu z żelatyną dodajemy do roztapianej czekolady. Ubitą śnieżkę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy po łyżce roztopionej białej czekolady, cały czas mieszając, aby czekolada nie zdążyła stwardnieć. Deserową czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce, gdzie wcześniej mieliśmy czekoladę białą). Pod koniec roztapiania deserowej czekolady, dodajemy rozpuszczoną (pozostałą) żelatynę. Postępujemy tak jak w przypadku czekolady białej- do śmietanki dodajemy po łyżce czekolady.
Do salaterki z serkami wlewamy na sam środek, na przemiennie po 3 łyżki białej i ciemnej masy (tak, żeby powstał wzór "zebry"- oczywiście nie jest to konieczne, ale ładnie wygląda i smaki fajnie się przeplatają- nie czuć goryczki deserowej czekolady). Na koniec można jeszcze całość zamieszać w różnych kierunkach przy pomocy noża. Deser schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Jeśli deser robiliśmy w salaterce, po schłodzeniu odwracamy całość do góry dnem (na talerz oczywiście:P) i mamy coś na kształt torcika :)



Należy mieć na uwadze, że serki są nieco kwaskowate w porównaniu z czekoladowymi Śnieżkami. Dlatego jeśli nie wyobrażacie sobie takiego połączenia, wystarczy pominąć część z serkami. Smacznego! :)

3 komentarze:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)