24 lipca 2013

Szaszłyki z grilla. Marynata do kurczaka.

Lato- sezon grillowy. Szaszłyki to jeden z moich faworytów. Dziś przedstawiam przede wszystkim marynatę do kurczaka, którego możemy ugrillować solo bądź na patyku z warzywami. Na moich szaszłykach znalazły się: cukinia, pieczarki, papryka biała, kurczak, ananas z puszki.



Składniki na marynatę:
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki
  • 2-3 łyżki soku spod ananasów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę (marynaty wystarczy na dwa podwójne filety). Marynujemy przynajmniej 2-3h, a najlepiej zostawiamy na noc w lodówce.
Szaszłyki grillujemy owinięte w folię aluminiową, polane odrobiną oliwy z oliwek, aż warzywa zmiękną, a białko mięsa się zetnie- ok 15-20minut.



Taki szaszłyk, to miła odmiana od tłustej kiełbaski czy karkówki z grilla. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)