30 lipca 2013

Produkty spożywcze w naszych posiłkach.

Każdego dnia spożywamy przynajmniej 3 posiłki dziennie. A każdy z nich składa się z poszczególnych produktów spożywczych, które możemy pogrupować na:
  1. produkty zbożowe
  2. mleko i jego przetwory
  3. jaja
  4. mięso i ryby
  5. masło i śmietana
  6. pozostałe tłuszcze
  7. ziemniaki
  8. warzywa i owoce o dużej zawartości witaminy C
  9. warzywa i owoce o dużej zawartości karotenów
  10. pozostałe warzywa i owoce
  11. suche nasiona roślin strączkowych
  12. cukier i słodycze
 Trzy główne posiłki w ciągu dnia, tj śniadanie, obiad i kolacja, powinny zawierać przede wszystkim:
produkt zbożowy (pieczywo, kasza, ryż (ewentualnie na obiad zamiennie ziemniaki), płatki zbożowe),
tłuszcz/masło- najlepiej w surowej postaci: olej, oliwa z oliwek, masło, margaryna*
mięso/przetwory mięsne lub mleko i jego przetwory jako źródło białka
warzywa i owoce- najlepiej łączyć, te które są bogate w witaminę C oraz te, które zawierają karoteny



Przykładowe połączenie produktów spożywczych w śniadaniu:
Kanapka z miękką margaryną, plastrem wędliny, pomidorem, papryką czerwoną i szczypiorkiem/natką pietruszki (zawsze warto dodać zielone warzywo, które uatrakcyjni posiłek a dodatkowo wprowadzi nieco żelaza).

Dobrze jest mieć na uwadze, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego dodatkowo powinniśmy zadbać o to, aby było ono jak najbardziej kolorowe, pożywne i zróżnicowane. Dzięki temu dostarczymy organizmowi na start wszystkich potrzebnych składników. Kanapka z masłem i plastrem sera, to za mało! Warzywa położone na kanapce nie tylko są miłe dla oka, ale orzeźwią nasz umysł, dzięki czemu łatwiej będzie nam się rozbudzić i zwalczyć trudy dnia codziennego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)