04 sierpnia 2013

Gotowany schab.

Często kiedy jestem w sklepie nie ma ładnej wędliny, albo są takie, które z wędliną niekoniecznie mają dużo wspólnego. Dlatego dziś chciałabym przedstawić prosty przepis, który krąży gdzieś w rodzinie, a ja zabrałam go od mamy. Bardzo proste i efektowne.



Składniki:
  • 1kg schabu*
  • 1 litr wody
  • 1 kopiata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka pieprzu zmielonego
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżki soli
  • 0,5 główki czosnku

*może to być również karczek, szynka, czy inne mięso, które lubimy

Wykonanie:
Mięso umyć, odciąć nadmiar tłuszczu. Składniki zalewy wymieszać ze sobą i zalać mięso i postawić na kuchence. Od momentu zagotowania, gotować 30 minut. Później mięso pozostawić w rondlu do dnia następnego, kiedy to gotujemy (licząc od momentu zagotowania) jeszcze 20 minut i pozostawiamy mięso do zupełnego wystygnięcia w zalewie. Jeśli wyciągniemy mięso jeszcze z ciepłej zalewy, będzie ono twarde, dlatego należy o tym pamiętać. Gotowe :)



Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)