Składniki:
- 1kg schabu*
- 1 litr wody
- 1 kopiata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka pieprzu zmielonego
- 3 szt ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1,5 łyżki soli
- 0,5 główki czosnku
*może to być również karczek, szynka, czy inne mięso, które lubimy
Wykonanie:
Mięso umyć, odciąć nadmiar tłuszczu. Składniki zalewy wymieszać ze sobą i zalać mięso i postawić na kuchence. Od momentu zagotowania, gotować 30 minut. Później mięso pozostawić w rondlu do dnia następnego, kiedy to gotujemy (licząc od momentu zagotowania) jeszcze 20 minut i pozostawiamy mięso do zupełnego wystygnięcia w zalewie. Jeśli wyciągniemy mięso jeszcze z ciepłej zalewy, będzie ono twarde, dlatego należy o tym pamiętać. Gotowe :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)