21 sierpnia 2013

Kurczak po indyjsku.

Jakiś czas temu mignął mi w tv program Pascala, w którym gotował kurczaka z cukinią i dodatkiem mleka kokosowego. Bardzo mnie to zainteresowało, dlatego postanowiłam zrobić uproszczoną wersję tego dania.


Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 400g miękkich, sparzonych pomidorów lub puszka całych pomidorów
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 200ml mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki wody
  • po 3 łyżeczki: cynamonu, kurkumy, curry
  • szczypta chilli/pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w wąskie paski, cukinię pokroić w talarki (jeśli jest duża, to połówki talarków). Na łyżce oleju podsmażyć czosnek z kurczakiem przez 4-5 minut na dużym ogniu, aż białko się zetnie. Dołożyć cukinię i przyprawić kurkumą, curry i cynamonem. Podsmażać przez kolejne 5 minut, często mieszając. Po tym czasie wlać mleko kokosowe i dołożyć pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dolać wodę i dusić przez ok 30 minut. Podawać z ryżem.





Świetny orientalny smak. Gorąco polecam każdemu, kto lubi poznawać nowe aromaty :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)