Składniki:
- duży, podwójny filet z kurczaka
- 100g świeżego szpinaku (może być również mrożony)
- 2 duże pomidory sparzone i obrane ze skórki
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki śmietanki 18%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
- świeża papryczka chilli*
Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić rozgnieciony czosnek, lekko podsmażyć i dołożyć pokrojone pomidory i trochę posiekanego czosnku. Podsmażać, aż pomidory puszczą trochę soku, doprawić niewielką ilością soli i czarnym pieprzem (*dołożyć pół papryczki chilli w całości). Szpinak dokładnie umyć, oprószyć solą i odcisnąć z niego wodę. Dodać do pomidorów i dusić, aż szpinak puści wodę i zmięknie. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę wielkości ok 2cm/2cm. Obtoczyć w oliwie z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Dołożyć do patelni i dusić pod przykryciem przez ok 15-20 min (*wyjąć papryczkę). Całość zabielić śmietanką i poczekać, aż nieco odparuje, zagęszczając lekko sos.
Świetnie będzie pasowało do ryżu, ja podałam z pieczonymi ziemniakami (w kształcie frytek, żeby szybciej się zrobiły).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)