10 sierpnia 2013

Leczo.

Dziś coś prostego, znanego, pysznego. Obecnie jest sezon na tanie papryki, dlatego warto upichcić leczo, które jest dobre na śniadanie, obiad i kolację :D



Składniki:
  • 1kg kiełbasy typu Podwawelska
  • 1kg papryki różnokolorowej
  • 800g pomidorów
  • 500g cukinii (2 średnie sztuki)
  • 3 duże cebule
  • olej i masło do smażenia
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wykonanie:
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, zeszklić na oleju z dodatkiem łyżki masła. Kiełbasę również pokroić w kostkę i dołożyć do cebuli, dalej podsmażając. W tym czasie obrać (sparzone) pomidory i pokroić (nie ma znaczenia jak, wystarczy każdego pomidora na 3 części rozdrobnić). Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni, dodać pomidory i dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną. W tym czasie umyć pozostałe warzywa i pokroić (na zdjęciu widać jakiej wielkości powinny być ich kawałki). Kiedy powstanie sos pomidorowy, dodać paprykę. W momencie, kiedy zacznie ona mięknąć, dodać cukinię i doprawić do smaku. Dusić jeszcze do momentu, aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.
Podawać z pieczywem.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)