Składniki:
- 1kg kiełbasy typu Podwawelska
- 1kg papryki różnokolorowej
- 800g pomidorów
- 500g cukinii (2 średnie sztuki)
- 3 duże cebule
- olej i masło do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, zeszklić na oleju z dodatkiem łyżki masła. Kiełbasę również pokroić w kostkę i dołożyć do cebuli, dalej podsmażając. W tym czasie obrać (sparzone) pomidory i pokroić (nie ma znaczenia jak, wystarczy każdego pomidora na 3 części rozdrobnić). Kiedy kiełbasa lekko się zarumieni, dodać pomidory i dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną. W tym czasie umyć pozostałe warzywa i pokroić (na zdjęciu widać jakiej wielkości powinny być ich kawałki). Kiedy powstanie sos pomidorowy, dodać paprykę. W momencie, kiedy zacznie ona mięknąć, dodać cukinię i doprawić do smaku. Dusić jeszcze do momentu, aż wszystko będzie wystarczająco miękkie.
Podawać z pieczywem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)