Składniki: (na 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków)
- 3/4 szklanki śmietanki 18%
- łyżka masła
- 3 duże ząbki czosnku
Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe do odcedzenia, zagotowujemy w rondelku śmietankę z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy się zagotuje, śmietankę zestawiamy z palnika. Ziemniaki po odcedzeniu bardzo dokładnie ubijamy, dolewamy śmietankę i mieszamy, aż uzyskamy gładką, gęstą masę ziemniaczaną. Podawać od razu.
Super proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Genialny pomysł dla dzieci, bo ziemniaki są puszyste, delikatnie, wręcz rozpływające się w ustach- dzięki temu dziecku łatwo się je połyka. Dodatek czosnku natomiast to świetny element zdrowotny, zwłaszcza w nadchodzących jesiennych dniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)