26 sierpnia 2013

Proste i szybkie puree ziemniaczane.

Odkąd na naszym stole gości kasza gryczana, bardzo rzadko gotuję ziemniaki. Wydają mi się mdłe i bez smaku. Ale wiadomo od czasu do czasu, trzeba zjeść coś innego :) Dlatego ostatnio mąż wpadł na pomysł, żeby zjeść zamiast gotowanych ziemniaków, ich ciekawszą wersję w postaci puree. Pomysł ten zrodził się w momencie, kiedy ziemniaki już były ugotowane- więc trzeba było szybko działać. Efekt?- pyszności! :)



Składniki: (na 1 kg obranych, ugotowanych ziemniaków)
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • łyżka masła
  • 3 duże ząbki czosnku
Wykonanie:
Kiedy ziemniaki będą już prawie gotowe do odcedzenia, zagotowujemy w rondelku śmietankę z dodatkiem masła i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Kiedy się zagotuje, śmietankę zestawiamy z palnika. Ziemniaki po odcedzeniu bardzo dokładnie ubijamy, dolewamy śmietankę i mieszamy, aż uzyskamy gładką, gęstą masę ziemniaczaną. Podawać od razu.



Super proste, a jednocześnie bardzo smaczne. Genialny pomysł dla dzieci, bo ziemniaki są puszyste, delikatnie, wręcz rozpływające się w ustach- dzięki temu dziecku łatwo się je połyka. Dodatek czosnku natomiast to świetny element zdrowotny, zwłaszcza w nadchodzących jesiennych dniach. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)