27 marca 2013

Kawa mrożona.

Szybki przepis na kawę mrożoną, według "Kuchni polskiej".



Składniki:
  • szklanka zaparzonej kawy (słaba, czy mocna- wedle upodobania)
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • gałka lodów waniliowych (opcjonalnie)
Żółtka ubijamy z cukrem w metalowej misce, na puszystą masę. Po uzyskaniu puszystej struktury, przenosimy miskę nad "kąpiel w parze wodnej" i dalej ubijając, dolewamy małym strumyczkiem mleka, a następnie kawy. Ubijamy na parze jeszcze przez 10 minut, po czym schładzamy płyn i wsadzamy do zamrażarki na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie należy kawę roztrzepać (można dodać gałkę miękkich lodów). Kawa jest gotowa, można ją udekorować bitą śmietaną (najlepiej ręcznie ubitą, słodką śmietanką).

Ja zrobiłam bez lodów, jednak uważam, że z nimi będzie dużo lepiej smakować!


 Kuleczki na wierzchu, to chrupki w czekoladzie :)


A do kawki? Toffi!! (klik w zdjęcie)



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)