25 marca 2013

Sałatka GYROS.

Zbliża się okres, kiedy na naszym stole pojawiają się między innymi sałatki. Zależnie od upodobań- pomysły są bardzo różne.
Moją propozycją jest raczej ogólnie znana sałatka GYROS z kurczakiem. Jest to sałatka warstwowa, wyglądająca efektownie i dodatkowo bardzo prosta, sycąca i smaczna.




Składniki:
  • 2 duże, podwójne filety z kurczaka
  • 2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 6 średnich ogórków konserwowych
  • 4 średnie cebule
  • 0,5 szklanki majonezu
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki ketchupu (wedle uznania łagodny, ostry)
  • 0,5 główki kapusty pekińskiej
  • przyprawa do Gyrosa
  • ok 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • olej
* należy pamiętać, że sałatka jest warstwowa, więc nie rozkładamy od razu wszystkiego :)

Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, polewamy go dość obficie olejem, zasypujemy przyprawą do Gyrosa. Pozostawiamy w lodówce na ok. godzinę, żeby smak się zintensyfikował. W między czasie mieszamy razem majonez z jogurtem. Po upływie godziny, kurczaka podsmażamy, już nie dodając tłuszczu- wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową patelnię, lub w ogóle możemy go na grillu zrobić, będzie zdrowszy). Po usmażeniu, rozkładamy kurczaka na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Na dno salaterki (najlepiej o szerokiej podstawie) dajemy kurczaka (całość), następnie polewamy go ketchupem, oraz jogurtowym majonezem (w ilości 1/3). Na tę warstwę kładziemy pokrojone w plasterki ogórki, następna jest cebula oraz kukurydza (w ilości 1/2). Tę warstwę polewamy znów "sosami" (1/3). Następnie możemy powtórzyć w tej samej kolejności warstwy (nie ma to większego znaczenia), zakańczając polewą.
Kapustę kroimy, posypujemy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy. Jest to ostatnia warstwa sałatki.




 
 



Życzę SMACZNEGO :)




Dodatkowo wpadłam na pomysł,  że od czasu do czasu, wrzucę tu kilka nowinek, podpowiedzi, rad dotyczących mojego wykształcenia :) Może akurat komuś się przydadzą.



TECHNOLOGICZNE I ŻYWIENIOWE NOWINKI

Zgaga- czyli wyrzucanie soków żołądkowych do gardła (tak bardzo prosto powiedziawszy). Zmagają się z nią nie tylko przyszłe mamy, jest bardzo nieprzyjemna, czasem ciągnie się dniami, a nawet tygodniami.

Czego się wystrzegać:
  • napojów gazowanych, głównie typu cola
  • kawy
  • słodyczy, a głównie czekolady
  • cytrusów, w tym również herbaty z cytryną
  • ostrych przypraw
  • tłustych pokarmów
  • niektórych ciężkostrawnych warzyw np. surowych ogórków
  • ciemnego pieczywa 

Co zrobić, żeby złagodzić pieczenie:
  • pić wodę
  • wypić jogurt, kefir, bądź inny produkt mleczny
  • zamiast pieczywa pełnoziarnistego, postawić na jasne, pszenne
  • posiłki powinny być lekkie, nie tłuste, nie smażone- najlepiej zrobione na parze
  • zamiast sałatki wybierzmy warzywa gotowane, bądź zrobione na parze
  • jeśli efekt refluksu jest bardzo uciążliwym, to nie wahać się przed zjedzeniem odpowiedniego medykamentu


Pozdrawiam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie uwagi :)