Zbliża się okres, kiedy na naszym stole pojawiają się między innymi sałatki. Zależnie od upodobań- pomysły są bardzo różne.
Moją propozycją jest raczej ogólnie znana sałatka GYROS z kurczakiem. Jest to sałatka warstwowa, wyglądająca efektownie i dodatkowo bardzo prosta, sycąca i smaczna.
Moją propozycją jest raczej ogólnie znana sałatka GYROS z kurczakiem. Jest to sałatka warstwowa, wyglądająca efektownie i dodatkowo bardzo prosta, sycąca i smaczna.
Składniki:
- 2 duże, podwójne filety z kurczaka
- 2 puszki kukurydzy konserwowej
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 4 średnie cebule
- 0,5 szklanki majonezu
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki ketchupu (wedle uznania łagodny, ostry)
- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- przyprawa do Gyrosa
- ok 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- olej
* należy pamiętać, że sałatka jest warstwowa, więc nie rozkładamy od razu wszystkiego :)
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, polewamy go dość obficie olejem, zasypujemy przyprawą do Gyrosa. Pozostawiamy w lodówce na ok. godzinę, żeby smak się zintensyfikował. W między czasie mieszamy razem majonez z jogurtem. Po upływie godziny, kurczaka podsmażamy, już nie dodając tłuszczu- wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową patelnię, lub w ogóle możemy go na grillu zrobić, będzie zdrowszy). Po usmażeniu, rozkładamy kurczaka na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z niego nadmiar tłuszczu.
Na dno salaterki (najlepiej o szerokiej podstawie) dajemy kurczaka (całość), następnie polewamy go ketchupem, oraz jogurtowym majonezem (w ilości 1/3). Na tę warstwę kładziemy pokrojone w plasterki ogórki, następna jest cebula oraz kukurydza (w ilości 1/2). Tę warstwę polewamy znów "sosami" (1/3). Następnie możemy powtórzyć w tej samej kolejności warstwy (nie ma to większego znaczenia), zakańczając polewą.
Kapustę kroimy, posypujemy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy. Jest to ostatnia warstwa sałatki.
Na dno salaterki (najlepiej o szerokiej podstawie) dajemy kurczaka (całość), następnie polewamy go ketchupem, oraz jogurtowym majonezem (w ilości 1/3). Na tę warstwę kładziemy pokrojone w plasterki ogórki, następna jest cebula oraz kukurydza (w ilości 1/2). Tę warstwę polewamy znów "sosami" (1/3). Następnie możemy powtórzyć w tej samej kolejności warstwy (nie ma to większego znaczenia), zakańczając polewą.
Kapustę kroimy, posypujemy przyprawą uniwersalną i dokładnie mieszamy. Jest to ostatnia warstwa sałatki.
Życzę SMACZNEGO :)
Dodatkowo wpadłam na pomysł, że od czasu do czasu, wrzucę tu kilka nowinek, podpowiedzi, rad dotyczących mojego wykształcenia :) Może akurat komuś się przydadzą.
TECHNOLOGICZNE I ŻYWIENIOWE NOWINKI
Zgaga- czyli wyrzucanie soków żołądkowych do gardła (tak bardzo prosto powiedziawszy). Zmagają się z nią nie tylko przyszłe mamy, jest bardzo nieprzyjemna, czasem ciągnie się dniami, a nawet tygodniami.
Czego się wystrzegać:
Co zrobić, żeby złagodzić pieczenie:
Pozdrawiam!
- napojów gazowanych, głównie typu cola
- kawy
- słodyczy, a głównie czekolady
- cytrusów, w tym również herbaty z cytryną
- ostrych przypraw
- tłustych pokarmów
- niektórych ciężkostrawnych warzyw np. surowych ogórków
- ciemnego pieczywa
Co zrobić, żeby złagodzić pieczenie:
- pić wodę
- wypić jogurt, kefir, bądź inny produkt mleczny
- zamiast pieczywa pełnoziarnistego, postawić na jasne, pszenne
- posiłki powinny być lekkie, nie tłuste, nie smażone- najlepiej zrobione na parze
- zamiast sałatki wybierzmy warzywa gotowane, bądź zrobione na parze
- jeśli efekt refluksu jest bardzo uciążliwym, to nie wahać się przed zjedzeniem odpowiedniego medykamentu
Pozdrawiam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie uwagi :)