21 marca 2013

Owsiane cudeńka.

Nie lubię owsianki, nie znoszę bakalii, a już zwłaszcza rodzynek. Ale.... ciasteczka, które wczoraj przyrządziłam z płatkami owsianymi i rodzynkami, zdecydowanie do mnie przemawiają!
Są banalnie proste, robi się je bardzo szybko, są bardzo zdrowe i sycące. Doskonałe na przekąskę, drugie śniadanie, podwieczorek.

Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 dojrzałe banany
0,25 szklanki wiórek kokosowych
0,25 szklanki rodzynek bądź innych bakalii

Wykonanie:
Banany rozgniatamy np. widelcem, dodajemy płatki owsiane oraz wedle upodobań bakalie. Ja dodałam tak jak w składnikach, kokosu i rodzynek. Składniki bardzo dokładnie mieszamy i dajemy im 10 minut spokoju. Po tym czasie formujemy kuleczki, mocno ściskając, żeby były zwarte. Pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 170 stopni.











 Mój piekarnik nierówno piecze i niektóre rodzynki się poprzypalały, ale po zdjęciu ich ciasteczka prezentują się tak:



Polecam, bo są naprawdę banalnie proste i baardzo smaczne :)

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie uwagi :)