28 marca 2013

Masełko czosnkowe.

Uwielbiam jako dodatek do tostów, grzanek, mięsa (pieczonego, grillowanego) i do warzyw grillowanych. Banalne, a przepyszne- masełko czosnkowe.






Składniki:

  • kostka miękkiego masła (najlepsza osełka)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • opcjonalnie zioła wedle upodobań
Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś lubi zioła w takim masełku, jak najbardziej, świetnie się sprawdza świeży koperek.

A już niedługo post o bombie witaminowej- kiełkach (które na dzień dzisiejszy są w trakcie procesu kiełkowania)






I krótkie pytanie na koniec: czy ktoś z czytelników jada kiełki? :)

Życzę smacznych snów  :)



8 komentarzy:

  1. Jadłem wiele razy w sałatkach po różnych wietnamosko/chińskich restauracjach. Bardzo dobre :)

    Tołdi Belaśki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widać znają się na rzeczy, wiedzą co dobre i zdrowe :D

      Usuń
  2. Rzadko robię, ale muszę znów powtórzyć takie proste delicjały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. słyszałam o kiełkach, ale nie jadłam, to takie niedorozwinięte warzywa? :)

    Monka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha niedorozwinięte :D:D:D można tak powiedzieć, to są nasiona warzyw i zbóż, które dopiero kiełkują ;)

      Usuń
  4. Kiedyś kupiłam kiełki rzodkiewki ale nie udało mi się ich wychodować,nawet nie wiedziałam że są takie kiełkownice

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja stwierdziłam, że wolę kupić kiełkownicę, niż się denerwować i wymyślać jakieś sposoby, żeby stworzyć odpowiednie środowisko dla kiełków :) Takie "urządzenie" kosztowało mnie (razem z nasionami) ok 40zł :) także nie jest tak źle.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie uwagi :)